Kako su kažnjavali džangrizave žene


Warning: A non-numeric value encountered in /home/xdrs/public_html/wp-content/plugins/mashsharer/includes/template-functions.php on line 886

 Žene koje su tokom 16. i 17. veka u Velikoj Britaniji smatrane džangrizavim, često su mogle da prođu kao gospođa na ovoj ilustraciji koja na glavi nosi uzde poznate pod nazivom “Scold’s bridle”.
Noseći ovakve uzde (koje su tehnički više bile brnjica), žena nije mogla ni da govori ni da jede, a sa njima bi bila sprovedena kroz grad u cilju javnog poniženja.

Ono što ovaj fenomen čini naročito zanimljivim jeste to da u pitanju nije bio slobodni hir obesnih muževa, već kazna koja je bila pravno sankcionisana. Naime, u anglosaksonskom pravu je postojao pojam pod nazivom “Common scold” (lat. communis rixatrix), koji bi se na srpski mogao grubo prevesti kao “Tipična svađalica” (pojmu scold bi takođe bili približni pogrdni nazivi kao što su kalaštura, rospija ili oštrokondža), a koji kao prestup definiše ponašanje žene u kojem bi prepirkom ili svađom izazvala remećenje javnog reda i mira.

Kao što to obično biva, zakon se u praksi slobodnije tu

mačio, pa su žene na ovaj način kažnjavane pod raznim izgovorima poput neposlušnosti, ogovaranja i naravno, neizbežnog veštičarenja. Drugim rečima, svaka žena čije bi ponašanje bilo okarakterisano kao problematično, mogla je lako da bude doslovno zauzdana. Kao šlag na torti ovog kurioziteta stoji podatak da je sporna kazna formalno ostala na snazi sve do 1967. godine, kada je zvanično izbrisana iz britanskog krivičnog zakona.

izvor: kuriozitet.rs